14 Ocak 2008 Pazartesi

İrmik(Merzifon İrmiği) Helvası


Annemin irmik helvası çok meşhurdur. Geleneksel tatlılar etkinliğine bu helvayı göndermezsem olmazdı. Annem yaparken ben de öğrenmiş oldum nihayet(30 yaşımda daha yeni öğreniyorum ne kadar ilgisizim)Mevlütlere, düğün evlerine, bebek görmeye giderken vs.. herzaman helva yapar. Hatta helvayı ilk yiyip de annemi tanımayanlar annemi 'helvası muhteşem olan teyze' diye adlandırırlar. Yiyenlerin hepsi un helvası zannediyor çünkü irmik un kadar ince özel bir irmik. Marketlerde satılan irmikten değil. Annem Merzifonlu orda da kimse kalmadı ama Samsuna gidip gelirken mutlaka Merzifona uğranılır irmik ve haşhaş alınır. Hatta babam inatla her seferinde' hayır bu sefer durmam yapmayıver helva' diye ufak çapta bir tartışma çıkarsa da annem her zaman galip gelir ve istenilenler alınır. (yaşasın kadın gücü)Gelelim tarife. Aslında ölçüler çok basit. Herşey birebir aynı konulacak. Ölçüye ölçü. Yapmak istediğiniz sayıya göre miktarı ayarlayabilirsiniz. Bu ölçüye göre 35-40 adet helvamız oldu.

Malzemeler

500 ml süt
500 gr tereyağ
500 gr irmik
500 gr şeker
500 ml su
1 paket çam fıstık(dolmalık fıstık)

Terayağını eritelim sonra fıstıklarımızı atıp azıcık kavuralım. Sonra irmiğimizi ilave edelim tahta kaşıkla en az yarım saat kavuralım. Ayrı bir ocakta sütü kaynatalım. Yine ayrı bir tencerede şeker ve suyu kaynatıp şerbet haline getirelim. Önce sütü sonra şerbeti döküp (kızgın olacağından fokurdayacaktır dikkat ediniz)karıştıralım. İsterseniz kaşıkla isterseniz kalıpla(çay süzgeci olabilir) dökerek servis tabağımız alalım. Afiyet olsun

Cevizli Yufka Tatlısı






Geleneksel Tatlılar etkinliğini okuyunca aklıma ilk yufka tatlısı geldi. Çok meşhurdur özellikle de Ramazanda çok sık yapılır Samsun tarafında. Ahmetsaray(ladik-Samsun)köyünde yaşayan akrabalarımız bize her sene kışa girerken bu yufkadan 100 adet gönderirler. Pancar sapı turşusu, Pancar pekmezi yarma vs...ile birlikte. Sanırım bu konuda çok şanslıyız. Bu yufka hazır olduğu için tarifini veremeyeceğim. Ama telefon açıp sordum onlar da bir oturuşta 200 tane yaptıkları için ölçü veremediler. Ama yine de ana malzemeler şöyleymiş;

Yufkası
3 yumurta
tuz
su ve
aldığı kadar un.(tam ölçü veremiyorum)

İç malzeme
250 gr tereyağ
300 gr ceviz

şerbeti için

2.5 bardak su
2.5 bardak şeker

Yufka incecik açılır ve sacda pişirilir sonra kurumaya bırakılır. Bu yufka bizim bildiğimiz yumuşak yufka gibi olmuyor resimde de görüldüğü gibi sert çabuk kırılan bir yufka.

Bu tatlı için 3 adet yufka yetti. Aynı güllaç yapar gibi kırarak borcama ya da fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Her katın arasına terayağ ve ceviz ilave ediyoruz. Sonra fırına verip ılıdıktan sonra ılık şerbetini döküyoruz. Afiyet olsun
 
designed by GeCe for only Karamelam