2 Mart 2008 Pazar

Kapışılan Doğal Gıda Boyası: Siyah Havuç




GIDA ÜRÜNLERİNDE VE İLAÇLARDA KİMYASAL BOYA KULLANMAK İSTEMEYEN ALMANYA VE FRANSA GİBİ ÜLKELER, ORGANİK GIDA BOYASI ELDE ETMEK İÇİN EREĞLİ'DEN SİYAH HAVUÇ İTHAL EDİYOR.


Gıda ürünleri ve ilaçlarda kimyasal boya kullanımından sakınan Almanya ve Fransa gibi ülkelerin, organik gıda boyası olarak siyah havucu tercih etmeye başlamasıyla Konya'nın Ereğli İlçesi'nde, siyah havuç ekilen arazi miktarı geçen yıla oranla iki kat arttı. Ereğli Tarım İlçe Müdürü Özkan Özgüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyah havucun, toprak yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle Ereğli'nin de aralarında bulunduğu ülkenin sayılı birkaç bölgesinde yetiştiğini söyledi. Nisan ve mayıs aylarında ekimine başlanan siyah havucun, eylül ve ekim aylarında hasat edildiğini belirten Özgüven, yaz aylarında soğuk hava depolarında muhafaza edilen ürünün bütün yıl temin edilebildiğini ifade etti. Siyah havucun, şalgam suyunun hammaddesi olduğunu ifade eden Özgüven, özellikle son yıllarda şalgam suyu imalatının gelişme göstermesiyle birlikte siyah havuca olan talebin de arttığını anlattı.

GIDA BOYASI OLARAK KULLANILIYOR

İçerdiği doğal rengi nedeniyle özellikle yurtdışında büyük talep gören ürünün, yiyecek sektörü ve ilaç sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanıldığına dikkati çeken Özgüven, şunları söyledi: ''Kimyasal gıda katkı maddeleri ile boya maddelerinin sağlık üzerindeki etkisi tartışılmaya başlanınca, organik gıda boyalarına ilgi arttı. Özellikle Almanya ve Fransa gibi ülkeler, kimyasal boyalar yerine organik ürünleri tercih ediyor. Gıda boyası yapımında kullanılan, ahududu, böğürtlen gibi meyvelere oranla siyah havuçtan elde edilen boya maddesi, kıyaslanmayacak kadar fazla. Biz de ilçemizde ürettiğimiz siyah havucun yüzde 60'ını Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz.'' Geçen yıl yaklaşık 2500 dekarda siyah havuç yetiştirdiklerini dile getiren Özgüven, ''İlçe, ihraç havuçtan 1 milyon 200 bin YTL gelir elde etti. Doğal boya kaynağı olması nedeniyle Avrupa ülkelerinden siyah havuca yoğun talep var'' dedi. Geçen yıl talebi karşılamakta güçlük çektiklerini kaydeden Özgüven, siyah havuç ekimi yapılan arazinin bu yıl 5000 dekara çıktığını, üretim ve ihracatın da buna paralel olarak artacağını söyledi. İlçeye özgü ürün için patent başvurusunda bulunduklarını ifade eden Özgüven, ''Ereğli'ye özgü siyah havucu, bir marka haline getirmek istiyoruz'' diye konuştu.


Şimdi biz ihraç ettiğimiz bu ürünü, gıda boyası olarak kullanmak için birsürü para vererek tekrar ithal ederiz:((umarım burada da üretilir:))
 
designed by GeCe for only Karamelam