6 Nisan 2009 Pazartesi

BOL ÇİKOLATALI PASTA

chocolate cake

Çikolta tutkunuysanız bu pastayı deneyin. Tarif cake decorating kitabından. Yüksek, yumuşak, lezzetli beni üzmeyen bir kek oldu. Çok memnun kaldım. Kek tarifi yabancı kaynaklı olduğu için ülkemizde olmayan malzemeler var. Mesela self raising flour. Bu unun yapılışını peçeteden notlar da Ayşem hanım yazmış. Buradan bakarak istediğim miktarı ayarladım. Bir de buttermilk isteniyordu onun için de buradan bakarak istenilen miktar kadar ılık süte 2.5 kaşık limon suyu sıktım. Yarım saat kadar beklettim. Keki pişirdikten sonra 7 cm yüksekliğinde kekim oldu. Kek kalıbım Wiltonun 3 inch(7.5 cm) yüksekliğindeki yuvarlak kek kalıbı seti. Aslında tarifte sadece 20 cm'lik kalıp deniyordu, kalıbın yüksekliği yazmıyordu. Bu kadar kabaracağını tahmin edemedim. Siz de taşma yapmaması için kalıbınızın yüksekliğini ölçerek tarifi deneyin.

Keki 1 gece beklettikten sonra; 3 e ayırdım ama 4 e de rahatlıkla bölünürdü. İlk katına sütlü ganaş 2. katına da bitter ganaş sürdüm. Üstüne de artan ganaşı akıttım ve buzdolabında beklettim. Genelde çikolatalı keklerin içine beyaz krema kullanılıyor. Ben de keki çikolatalı,içi çikolatalı, dışı çikolatalı tadı bayar mı diye düşündüm ama çok hafif ve boğazı yakmayan güzel bir pasta oldu. Tabi kullandığınız kuvertürün de lezzeti önemli. Ben kahve dünyasının kuvertürünü kullanıyorum.

165 dereceye fırınınızı ayarlayın( orjinal tarifte 180 diyor ama yavaş yavaş pişen kekler hem daha iyi kabarıyor hem de içi iyi pişiyor)

20 cmlik yuvarlak kalıp için;

-165 gr tereyağ
-300 gr pudra şekeri
-2 tsp vanilya esansı( ben 1 paket vanilya kullandım)
-3 yumurta oda ısısında(eğer yumurtalarınızı önceden çıkarmayı unutursanız sıcak suda 10 dk bekletmeniz yeterli olacak)
-65 gr self raising flour( 62 gr un+ 2 gr kabartma tozu+ bir çimdiğin yarısı kadar tuz)
-200 gr un
-1 tsp karbonat
-70 gr kakao
-250 ml butter milk( ılık süte 2.5 yemek kaşığı limon suyu sıkılır)

Fırınınızı 165 dereceye ayarlayın.Tereyağ, şeker ve vanilyayı rengi iyice açılıncaya kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin.
Başka bir kaba un çeşitlerini, karbonat ve kakaoyu eleyin. Yumurtalar iyice çırpıldıktan sonra toz karışımı en düşük devirde ekleyin sonra da sütü ekleyin. Çok fazla çırpmayın. Yağlı kağıdınızı kabınızın tabanına tereyağla yapıştırın. Karışımı tahta kaşık ya da spatulayla kalıbınıza dökün ve fırına koyun. 1 saat 10 dk sonra kürdan testi yapın. Her fırın farklı olduğu için kimi fırınlar da 1.30 saat kadar pişirmek gerekebilir. Fırından çıkarın ve soğuduktan sonra kalıptan ayırın. Afiyetle...
 
designed by GeCe for only Karamelam