17 Nisan 2008 Perşembe

Meyveli Tartölet

meyveli tartolet 001

Buzlukta bekleyen kremamı değerlendirmek amacıyla yaptım bu tartöletleri. Anne Willan'ın kitabından tart hamuru tarifini uyguladım. Üzerine kremamı koydum ve buzdolabında soğuttum. Servis yapacağım zaman da üzerine meyveleri yerleştirdim. Hemen tüketeceğimiz için jöleye gerek duymadım. Siz isterseniz bitkisel jöle kullanabilirsiniz.

Hamuru İçin Malzemeler;

175 gr veya 6 kahve fincanı un
90 gr veya 4.5 çorba kaşığı tereyağ
3 adet yumurta sarısı
60 gr veya 1 kahve fincanı tozşeker
2.5 ml veya yarım tatlı kaşığı tuz
2.5 ml veya yarım tatlı kaşığı vanilya esansı

Anne Willan'ın Anlatımıyla;

Unu süzgeçle tezgaha eleyin. Unun ortasını elinizle çukur yapın ve yaptığınız çukura şeker tuz ve vanilyayı koyun. Daha sonra tereyağını da ekleyin. Çukurdaki malzemeyi parmak uçlarınızla karıştırın. Ama sakın unu bulaştırmayın. İyice karıştırdıktan sonra yumurta sarılarını malzemeye ekleyin ve karıştırın. Kenardaki unu spatula yardımıyla azar azar malzemeye karıştırın. Topak topak bir hamur elde edene kadar karıştırıp hamurdan top oluşturun.
Tezgaha biraz daha un serpin ve yaptığınız top hamuru elinizin ayasıyla kendinizden ileri doğru iterek yoğurun. Hamuru geri toplayın ve yumuşayıp tezgahtan tek parça olarak ayrılıncaya kadar itip toplayarak 1-2 dakika yoğurun.
Son olarak hamuru top haline getirin ve streçliyerek en az 1 saat buzdolabında soğutun.(Aslında yarım saat denmiş ama bence hamur yeterince sertleşmemişti)

Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Fırın tepsinizi de ısıtmayı unutmayın(tartöletlerin altının iyice pişmesi için). Hamurunuzu buzdolabından çıkardıktan sonra; tartölet kaıplarınızı yağlayın ve hamurunuzun yarısını 3mm kalınlığında açın. Bundan sonrası size kalıyor. İsterseniz 4 kalıbı yanyana getirerek hamuru döşeyin ve kesin isterseniz tek tek parmaklarınızla yerleştirin. Hamurun kabarmaması için üzerinde çatalla delikler açın ve kuru fasulye ya da nohutları aliminyum folyoya sararak üzerine koyun(ben folyoya sarılmış kabuklu 3 adet ceviz koydum).
Tartöletleri tepsiye dizin ve 10 dakika alt bölümde pişirin. Daha sonra ısıyı 180 dereceye düşürüp hamur kızarıp katılaşıncaya kadar 15-20 dakika daha pişirin.

Fırından çıkıp soğuduktan sonra istediğiniz kremayla içlerini doldurup meyvelerle süsleyin. Afiyet olsun
meyveli tartölet 010

Annem fotoğraf çekerken şu tartı bi kaçırabilsem:))
 
designed by GeCe for only Karamelam