17 Kasım 2007 Cumartesi

Sağlıklı Şeker Hamuru Yapma Çalışmaları



Şeker Hamuru yerken hep içimde bir tedirginlik vardı. Acaba ne yiyorum (ne yediriyorum?? bu kısım daha önemli)bitkisel deniyor ama doğru mu diye? Hazır şeker hamuruyla çalışmak oldukça zor. Kesinlikle şekle girmiyor,çabuk çatlıyor özellikle gül çiçek vs...yapmak için kesinlikle tavsiye etmem. Şeker hamurumu kendim yapmalıyım diye düşünerek taraftar kurabiyelerimi yaparken şeker hamurunu da ben yapmıştım. Sonuçta oldukça başarılı hem de lokum gibi şeker hamurum olmuştu. Aman bu iş ne kolaymış derken sevincim kursağımda kaldı:(( Tanıdığım bir pasta ustası bitkisel jelatinle de yapılmış olsa jelatinli şeker hamurunun güvenilir olmadığını kendilerinin şeker hamuru ihrac ettiğini ve arap ülkelerinin kesinlikle içinde jelatin olan şeker hamurunu kabul etmediğini söyledi. O da jelatinsiz tarifler bulma çabasındaydı başardı mı bilemiyorum? Ben de jelatinsiz tarif arayışlarına başladım ve pastacı Burcu Gençoğlu'nun sitesinde ve diğer sitelerde vejeteryan jelatini denilen agar agar madesinin kullanıldığını öğrendim. Sitede Metro marketlerde bulabileceğim yazıyordu. Hemen MetroGross markete gittim ama bu ürünü hiç duymadıklarını ve de satmadıklarını söylediklerinde yıkıldım. Ankara'da aramadığım sormadığım yer kalmadı. Aslında diğer bloglardan Real ve carrefourda da satıldığını öğrendim ama ürün artık satılmıyormuş. birden bire bu ürünün piyasadan kalkamsı bende de tedirginlik yarattı açıkçası.

Bir alternatif daha vardı o da yumurta akı tarifiyle yapmak. Bu sefer de arkadaşım Dr.Funda çiğ yumurta yemenin sağlıksız olduğunu Salmonella tehlikesi yarattığını söyledi. ABD'de pastanelerde çiğ yumurta kullanımı yasaklanmıştı. Peki onun yerine ne kullanıyorlardı? Rukinin sitesinden Meringuepowder yani ana maddesi yumurta akı tozu olan bir karışım kullandıklarını okudum. Çiğ yumurta yemek tehlikeliyse royal icing yaparken de kullandığımız yumurta da tehlikeliydi. yurt dışında royal icingi de meringuepowder la yapıyorlardı. Bu ürünü bulduğum için çok sevinmiştim. İnternet üzerinden sipariş verebilirdim fiyatı da uygundu. Tam sipariş verecekken içindeki malzemeleri okudum ve kremtartar olduğunu gördüm. kremtartar şarap köpüğünden yapılıyordu ve direkt ya da dolaylı alkol almak istemediğimden benim tüketmem ve de diğer çocuklara tükettirmem sözkonusu bile olamazdı.(Şeker hamuru genelde çocuklar için yapılan kurabiye pasta da daha çok kullanıldığı için).

Artık Güzin vazgeçmelisin bu iş buraya kadar dedim. Ama bir yandan da sahip olduğum şeker hamuru modelleme setlerini, kalıpları, gıda boyalarını profosyonellerin kullandığı birçok ürünü düşündüm. Çünkü bu işten vazgeçmek demek bu ürünlerin de boşa gitmesi demekti. O nedenle arayışlarıma devam ettim. İnternette bir gurme sitesinde yumurta akı tozu satıldığını okudum ve umutlandım. Netten siparişle bir günde elimdeydi. Bu tozu kullanarak hamurumu yaptım sonuç güzel oldu ama ilk yaptığım kadar mükemmel olmadı. Yine de içim rahat en azından elimde helâl ve sağlık açısından diğer tariflere göre daha uygun bir şeker hamurum var. Bu yazı burada bitmez çünkü tam istediğim hamuru bulana kadar çalışmalarım devam edecek. Beni izlemeye devam ediniz:)))

Yumurta Akı Tozuyla Yapılan Tarif

-500 gr pudra şekeri(istanbuldan celal ustadan sipariş verdim. en az 5 kg sipariş verebiliyorsunuz gerçekten çok ince çekilmiiş tavsiye ederim)
-1 yemek kaşığı glikoz(bal kıvamında olduğu için kaşığı daldırdığınızda silme bir kaşıktan daha fazla geliyor bu da yeterli miktardır)
-4 gr yumurta akı tozu 28 gr su ile karıştırıldığında 1 yumurta akına eşittir
 
designed by GeCe for only Karamelam