25 Nisan 2011 Pazartesi

DEREOTLU &PEYNİRLİ& SUSAMLI KURABİYE

salted cookie with cheese and dill...

Çok sevdiğim bir arkadaşımın, kızkardeşinin söz töreninde ikram edilmesi için hazırladım bu kurabiyeleri...Güllü ve Burak'ı ben de tebrik ediyorum.

Dereotlu poğaça, kek ya da kurabiyeleri çok lezzetli bulurum ama her pastanede ya da fırında da kolay kolay bulunmuyor. Zaten tereyağlısını bulmak sanırım sadece marka olmuş ya da butik ikramlıklar hazırlayan yerlerde mümkün. Oralarda da hemen bitiyor sabah saatlerinde...

Margarinle yapılmış poğaça ya da kurabiyeleri yiyemiyorum ben. Muhakkak midemde yanma hissi oluyor ve ağır geliyor. Sanırım çoğumuz aynı durumdayız. Bu kurabiyeler tereyağlı olmasına rağmen çok hafif çıtır çıtır ve lezzetli oldular. Tarifini ekliyorum. Oldukça bereketli bir tarif. Hamur yetmeyecek gibi geldi önce gözüme ama bu tarife göre 60-70 kurabiye çıktı.


300 gr tereyağ(oda ısısında yumuşamış)
2 yumurta
1 bağ dereotu(yıkanmış ve doğranmış)
1 tatlı kaşığı şeker
2 bardak rendelenmiş beyaz peynir(damak zevkinize göre karışık peynirler de kullanbilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz(peynirinizin tuzlu olup olmamasına göre ayarlayın.)
1 tutam karabiber
2 tatlı kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı mahlep
Aldığı kadar un (4 bardak civarı),
Üzeri için 2 yumurta sarısı ve susam.

Tereyağını ve yumurtaları çırpın 3-4 dk kadar,
Sirkeyi ve şekeri ekleyip homojenize olana kadar tekrar çırpın,
Tuzu, mahlebi, peyniri, dereotu ve karabiberi de ekleyin iyice karıştırın.
Hamurumuza unu eleyerek ekleyin. Unu azar azar ekleyin ki fazla gelip hamuru kurutmasın. Ele yapışmayacak kıvama gelince hamurumuz hazır demektir.

Hamuru Yarım saat dolapta dinlendirirseniz aromalar birbirine karışır daha güzel olur. Ama zamanım yok diyorsanız merdane yardımıyla açıp kalıplarla kesip üzerine yumurta sarısı ve susam dökerek (susam yerine haşhaş veya çörekotu da eklenebilir bir dahakine haşhaşlı yapmayı planlıyorum) önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
 
designed by GeCe for only Karamelam