31 Aralık 2007 Pazartesi

Armağan Pastası


Kuzenim bu gece yemeğe davet edince apar topar netten pasta arayışına girdim. Aslında pasta yapacak halim yoktu şöyle kolay bir tarif bulamaktı derdim.Şeker hamurlu pasta yapmak istemediğim için beğenime göre pasta seçemedim ben de günün anlam ve önemini belirten bu pastayı uydurdum. Tarif Emel Başdoğan'ın kitabından 'Yeni Bir Yıl' adlı pastaya ait.. Orjinal tarif 18 kişilik olduğu için tarifin yarısını uyguladım. Tarifin orjinalini pişirmek isterseniz verdiğim tarifin iki katını uygulayıp 23cm ve 14 cm 2 adet çember kullanmalısınız.

Pandispanya İçin;

3 damla limon suyu
5 adet yumurta-oda ısısı
170 gr şeker(3/4 su bardağı)
1/2 paket vanilya
105 gr un(3/4 su bardağı)
50 gr nişasta(1/6 su bardağı)
1/4 çay bardağı sıcak su

Fırını 175 dereceye ayarlayın. Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. yumurta beyazlarını mikserde çırpın köpüklenmeye başlayınca limon suyunu ekleyin çırpmaya devam edein ve şekerinizin yarısını ekleyin. kar gibi katışana kadar çırpın öyle ki ters çevirdiğinizde akmasın.
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını şekerinizin kalan yarısıyla çırpın. mayonez kıvamına gelince 1/4 çay bardağı sıcak suyunuzu ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Vanilya un ve nişastayı eleyerek karıştırın. yumurta sarılarıyla birlikte yumurta akının olduğu kaba dökün ve tahta kaşıkla nazikçe karıştırın. 20 cm lik pasta kalıbının altına yağlı kağıt döşeyin ve malzemenizi koyun kalanını da 18 cmlik kalıba dökebilirsiniz.(ya da hepsini 24 cmlik kalıba koyabilirsiniz)
35 dakika pişirin çıkarınca ters çevirip soğumaya bırakın.

Vanilyalı Muhallebi için;

125 gr tozşeker
1.5 yk un
3 yk nişasta
çay kaşığının ucuyla tuz
2 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya aroması ya da yarım paket vanilya
muz kivi ya da arzu ettiğiniz diğer meyveler olabilir

şeker un nişasta ve tuzu tencerenize koyup karıştırın. yedrirerek sütü ekleyin yumurtaları da ekleyip kuvvetli ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynadıktan sonra ateşten alıp vanilyanızı ekleyin soğumaya bırakın. soğuduktan sonra meyvelerinizi küp küp doğrayıp muhallebinizle karıştırın.

pandispanya çok yumuşak olduğu için levye yardımıyla kesemedim bıçak yardımıyla kestim ve aralarına muhallebiyi sürdüm. en üstüne buzdolabında beklettiğim krem şantiyle süsledim. Süslerken wiltonun 4-16-106-199 numaralı uçlarını(duy) kullandım. Afiyet olsun

2 yorum:

Eya dedi ki...

Elacigim...

Cok güzel görünüyor pastan.Ellerine saglik...

Mutlu bir yil, yeni yilda bol pastali tariflerde buzlusmak üzere

Sevgilerimle

Zehra

Adsız dedi ki...

güzinciğim,harika olmuşlar ellerine sağlık canım..bir an önce bende deneyim diyorum sizi görünce imreniyorum ben:))

 
designed by GeCe for only Karamelam