17 Kasım 2007 Cumartesi

Sağlıklı Şeker Hamuru Yapma Çalışmaları



Şeker Hamuru yerken hep içimde bir tedirginlik vardı. Acaba ne yiyorum (ne yediriyorum?? bu kısım daha önemli)bitkisel deniyor ama doğru mu diye? Hazır şeker hamuruyla çalışmak oldukça zor. Kesinlikle şekle girmiyor,çabuk çatlıyor özellikle gül çiçek vs...yapmak için kesinlikle tavsiye etmem. Şeker hamurumu kendim yapmalıyım diye düşünerek taraftar kurabiyelerimi yaparken şeker hamurunu da ben yapmıştım. Sonuçta oldukça başarılı hem de lokum gibi şeker hamurum olmuştu. Aman bu iş ne kolaymış derken sevincim kursağımda kaldı:(( Tanıdığım bir pasta ustası bitkisel jelatinle de yapılmış olsa jelatinli şeker hamurunun güvenilir olmadığını kendilerinin şeker hamuru ihrac ettiğini ve arap ülkelerinin kesinlikle içinde jelatin olan şeker hamurunu kabul etmediğini söyledi. O da jelatinsiz tarifler bulma çabasındaydı başardı mı bilemiyorum? Ben de jelatinsiz tarif arayışlarına başladım ve pastacı Burcu Gençoğlu'nun sitesinde ve diğer sitelerde vejeteryan jelatini denilen agar agar madesinin kullanıldığını öğrendim. Sitede Metro marketlerde bulabileceğim yazıyordu. Hemen MetroGross markete gittim ama bu ürünü hiç duymadıklarını ve de satmadıklarını söylediklerinde yıkıldım. Ankara'da aramadığım sormadığım yer kalmadı. Aslında diğer bloglardan Real ve carrefourda da satıldığını öğrendim ama ürün artık satılmıyormuş. birden bire bu ürünün piyasadan kalkamsı bende de tedirginlik yarattı açıkçası.

Bir alternatif daha vardı o da yumurta akı tarifiyle yapmak. Bu sefer de arkadaşım Dr.Funda çiğ yumurta yemenin sağlıksız olduğunu Salmonella tehlikesi yarattığını söyledi. ABD'de pastanelerde çiğ yumurta kullanımı yasaklanmıştı. Peki onun yerine ne kullanıyorlardı? Rukinin sitesinden Meringuepowder yani ana maddesi yumurta akı tozu olan bir karışım kullandıklarını okudum. Çiğ yumurta yemek tehlikeliyse royal icing yaparken de kullandığımız yumurta da tehlikeliydi. yurt dışında royal icingi de meringuepowder la yapıyorlardı. Bu ürünü bulduğum için çok sevinmiştim. İnternet üzerinden sipariş verebilirdim fiyatı da uygundu. Tam sipariş verecekken içindeki malzemeleri okudum ve kremtartar olduğunu gördüm. kremtartar şarap köpüğünden yapılıyordu ve direkt ya da dolaylı alkol almak istemediğimden benim tüketmem ve de diğer çocuklara tükettirmem sözkonusu bile olamazdı.(Şeker hamuru genelde çocuklar için yapılan kurabiye pasta da daha çok kullanıldığı için).

Artık Güzin vazgeçmelisin bu iş buraya kadar dedim. Ama bir yandan da sahip olduğum şeker hamuru modelleme setlerini, kalıpları, gıda boyalarını profosyonellerin kullandığı birçok ürünü düşündüm. Çünkü bu işten vazgeçmek demek bu ürünlerin de boşa gitmesi demekti. O nedenle arayışlarıma devam ettim. İnternette bir gurme sitesinde yumurta akı tozu satıldığını okudum ve umutlandım. Netten siparişle bir günde elimdeydi. Bu tozu kullanarak hamurumu yaptım sonuç güzel oldu ama ilk yaptığım kadar mükemmel olmadı. Yine de içim rahat en azından elimde helâl ve sağlık açısından diğer tariflere göre daha uygun bir şeker hamurum var. Bu yazı burada bitmez çünkü tam istediğim hamuru bulana kadar çalışmalarım devam edecek. Beni izlemeye devam ediniz:)))

Yumurta Akı Tozuyla Yapılan Tarif

-500 gr pudra şekeri(istanbuldan celal ustadan sipariş verdim. en az 5 kg sipariş verebiliyorsunuz gerçekten çok ince çekilmiiş tavsiye ederim)
-1 yemek kaşığı glikoz(bal kıvamında olduğu için kaşığı daldırdığınızda silme bir kaşıktan daha fazla geliyor bu da yeterli miktardır)
-4 gr yumurta akı tozu 28 gr su ile karıştırıldığında 1 yumurta akına eşittir

6 yorum:

Deniz dedi ki...

Merhaba, başkentimizde şeker hamuru arama çalışmalelpaarı sırasında size rastladım :) Yan tarafta isim belirtmişsiniz, çok teşekkürler. Balgattaki Patista ve Gimat'daki Paseksan'dan alışverişiniz oldu mu? Pastacılık dünyası kadar geniş ürün yelpazesi var mı diye sormak istiyorum. Az önce Metro'yu aradım (Ben de Ankara'dayım) şeker hamuru ya da boyalarla ilgili satışları olmadığını söylediler. Size danışsam iyi olur diye düşündüm :) Balgat'taki Patista'nın telefonunu ya da adresini verebilirseniz cok sevinirim. Kolaylıklar dilerim.

karamelam dedi ki...

Deniz hanım merhaba.
ismini yazdığım tüm dükkanlardan alışverişim oldu ve de devam ediyor. hepsinden aldığım ürünler farklı farklı. mesela metro da şeker hamuruyla ilgili malzemeler yok ama toz fıstık toz badem ovalette file fındık,file badem kiloluk kakao vs..gibi ürünler var. diğer dükkanlarda da pastacılık dünyası kadar olmasa da çeşit bulmak mümkün. gezip görmek de fayda var diye düşünüyorum. siz nasıl ürünler arıyordunuz yazarsanız yardımcı olabilirim. burada bulamadığım bazı ürünleri istanbulda ki mağazalardan kargoyla getirtebiliyorum. size kolaylılar diliyorum.

patista tel: 472 61 79( hülya hanım yardımcı oluyor)
adresini tam bilemiyorum ama BarışManço caddesinde.

Adsız dedi ki...

biz patista olarak öncelikle teşekkür ediyoruz ve yeni telefon no muzu vermek istiyoruz bize ulaşın tel:2842524

La Madame Chapeau dedi ki...

Merhaba :)

Bu sayfalara ilk kez uğradığımı farkettim :)

Oldukça titizlenmişsiniz yapım aşamasında, çok hoş.

Ben zaten şeker hamuruna tamamen antipati duyanlardanım :D

Yalnız, yumurta akı tozu da 'dolaylı' olarak yumurta akı içermiyor mu?

karamelam dedi ki...

Mehaba Bal, öncelikle teşekkür ederim. ben de şeker hamurunun tadına ve yapım aşamasına çok bayılmıyorum:) Ama itiraf etmek gerekirse kremadan daha şık ve albenili. Yumurta akının çiğ olarak tüketilmesi zararlı bildiğim kadarıyla. Toz halindeyken sanırım bu tehlike kalkmış oluyor. Artık yumurta akı tozuna da ihtiyacım yok çünkü bake shoptan sadece Türkiyede üretilen %100 sığır jelatini kullanıyorum. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bende aylardır bu yaptığız araştırma şeyklindeyim.
Birde fransada olduğumdan dolayı çok daha zor.
Ama ben çaresini buldum
Bağdem pudrası pudra şekeri ve gıda boyası.
Süper lezzetli ve aynı şeykilde kullanıyor

 
designed by GeCe for only Karamelam