21 Kasım 2009 Cumartesi

Wilton Helâl Gıda Boyaları Ve Ürünleri



Bu işlere başlamadan önce gıda boyalarının içinde ya da şeker hamurunun içinde dinimizce uygun olmayan maddelerin kullanılacağı aklıma bile gelmezdi. Ama işin içine girdikçe aslında kullandığımız vanilya da bile alkolun olabileceğini öğrendim.

İlk aldığım gıda boyası Wilton markaydı. Azıcık ingilizcemle tüketici servislerine domuz yağı ya da alkol olup olmadığını sordum ve kesinlikle kullanmadıklarını söylediler.Kosher sertifikasına sahip olduklarını söylediler ki bu sadece domuzla ilgili maddelerin kullanılmadığını gösteriyordu. Ama ayrıca Alkol de yok demişlerdi(gıda boyası için). Ben de buna istinaden güvenerek getirttim boya setini.

Epey kullandıktan sonra da kullanılan renklendiricilerin içinde de alkolle çözülmüş madde olabileceğini okudum( gıdaraporu.com). İçime sinmedi tabi kullandığım boyalar. Direkt olarak alkol yoktu ama alkolle çözülmiş madde varmıydı acaba? Bu sorular kafamı kurcalarken Türk markası olan Fo ya yöneldim. Fo markası gerçekten güzel ama ürünler çok büyük. 1 şişe gıda boyası bana 3-4 sene yetecek türden ama çoğunun son kullanımı 1-2 sene içinde bitiyor. Pastaneler için avantajlı. Ama evde birşeyler yapan benim için çok fazla. Şişeler yarıya gelmeden son kullanım tarihi bittiği için çöpe gitmeye başladı. Ayrıca mavi tonunu ne yaparsam yapayım açık mavi elde edemedim. Turkuaz oluyor sadece...

Bu nedenlerden dolayı tekrar helal olan yabancı gıda boyası arayışlarına girdim. Arama sonuçlarım beni hep Malezyadaki bloglara veya sitelere yöneltti.Malezya İslamı en güzel yaşayan ülkelerden birisi. Helal haram ayrımına çok dikkat ediyorlar. Orda da şeker hamurlu pasta vs.. bizim ülkemizde olduğu gibi çok revaçta.

Araştırmalarım sonucunda Witonun 17 renginin helal olduğunu birkaç Malay sitesinde okudum. En sonunda da bu sertifikayı buldum. IFANCA Amerikadaki helal ürünleri inceleyen ve onay veren bir kuruluş anladığım kadarıyla. Bu sertifika da onlara ait. İçime sinerek bu ürünlerin siparişini verebilirim diye düşünüyorum.

Aslında istediğim ürünler wilton değil americolor marka gıda boyaları. Americolorun sitesine attığım mailde de kosher sertifikası sahibi oldukları ve hiçbir ürünlerinde domuz ya da katkı maddelerinin olmadığını yazmışlar. ama alkolden bahsetmemişler. Ondan da içime sinecek bir sonuç alamadım doğrusu.

Biz müslüman bir ülkeyiz ve burda yaşayan insanlar neyin içinde ne olduğunu bilme hakkına sahipler. İsteyen alkollü gıda tüketir isteyen tüketmez ama bunun bilinmesi şart. Üreticilerin bu konuya yeterince ilgi göstermediklerini düşünüyorum. Halbuki helal sertifiları olsa belki yapmış oldukları satışları ikiye katlayacaklar.

Aslında her sene helal gıdalarla ilgili konferans düzenleniyor. Bunlar da güzel gelişmeler. Birşeyler yapılmaya başlandı en azından diye çok mutluyum.

Sizin de bu konuda fikriniz ya da eklemek istediğiniz birşeyler varsa ya da yanlış yazdığım atladığım birşey varsa lütfen paylaşın. Bu konu çok önemli ve hepimiz bu sorumluluğun bilincinde olmalıyız.

Evde üreten bayanlara ya da pastanelere faydalı bir yazı olur umarım.

Resmi ne yaptıysam büyük halini kopyalayamadım. Üzerine tıklayınca büyüyor ama ben yine de ürünleri buraya yazıyorum. İşte helâl sertifikalı ürünler;

Wilton Helal Sertifikalı ürünler

lemon yellow
golden yellow
orange
pink
ivory
christmas red
sky blue
royal blue
leaf green
kelly green
creamy peach
black
brown
no taste red
red red
violet
rose icing


gıda boyaları haricinde;

meringue powder
piping gel
gum tex
glycerine(eczanelerde satılan gliserinlere güvenmeyin bitkisel yazmasına dikkat edin)
glucose
color flow mix
cake release

59 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba, FO ürünleri kesinlikle helal midir. Türk markası demişsiniz ama içinde alkol ve dinimizce yasaklı bişeyler yok değil mi?

BAna bilgi verir misiniz?

sihirli kurabiye dedi ki...

Merhaba
bende sizin gibi bu konuda hassas bir o kadar da pipirikliyim.
Ama ben boyların içinde alkol olduğunu hiç düşünmemiştim doğrusu:(
Ama helal jelatin konusunda titizim. Eminönündeki gelatine yazan markaların içinde neler barındırdığını nette azıcık araştırma yapılınca çıkıyor. Ama insanlar bunu umursamadan alıyorlar. Agartine(bitkisel jelatin) bunuda bulmak oldukça güç.
Hazır üretilen şeker hamurlarının içindekiler bölümünü kurcaladıktan sonra arabic gum denilen jelatin yerini tutabilecek bir maddeden yapılan şeker hamurları almayı tercih ediyorum. siz şeker hamuruna nasıl bir jelatin kullanıyorsunuz?

karamelam dedi ki...

merhaba,
Fo'nun konuştuğum yetkilileri tamamen bitkisel ve helal olduğunu söylediler. Ama ben bazı renklendiricilerden emin değilim açıkçası. Ama insanlara da güvenmek zorundayız. Hiçbirimziin laboratuarı yok.
sihirli kurabiye ben almanyadan helal jelatin getirttim. ama bu seferde bitkisel gliserini bulmakta zorlanıyorum. şu anda hazır şeker hamuru kullanıyorum.

sihirli kurabiye dedi ki...

Hangi siteden temin ettiniz banada söyleyebilirmisiniz? Ben Amerikadan now marka dana jelatini getirtmeyi düşünüyorum ama kargo ücretlerinden bıktım.Artı Amerikadan gelen ürünler bazıları hariç uzun bir süre zarfında geldiği için Avrupadan almayı tercih ediyorum. Ben araştırdım google fakat bulamadım avrupada eğer bir sorun olmazsa banada adresi verebilirmisiniz?
Bitkisel gliserin bunuda yurtdışından bulacağız sanırım.Bende evde yapmak istiyorum artık kendi şeker hamurumu:(
Buarada bende iki çeşit gıda boyası vardı wilton gıda boyaları ve american color gıda boyaları wiltonun gıda boyalarını kullanıyordum. İçime kurt düştü gittim baktım american color gıda boyalarının içinde alkolle çözülmüş bir terim bulamadım. Su bazlı oldukları ve içindeki renk pigmentleri yazıyor. O alkolle çözülmüş teriminin ingilizce tam karşılığınıda yazabilirmisiniz?
Biliyorum çok bunalttım(:
Sevgilerimle
Buarada ben Işıl

karamelam dedi ki...

Işıl Hanım, telefonla iletişim kurarsak daha iyi anlatabilirim. görüşmek üzere...

Sufi dedi ki...

Alkol içeriği konusundaki hassasiyetinizi Müslümanlığın her şartında; mesela kul hakkı,dedikodu gibi; eksiksiz yerine getirebiliyorsunuz da,bir bu konu mu kalıyor merak ediyorum doğrusu. Şekilci islamdan vazgeçin artık, kalben inanın kalben. Senin niyetin iyiyse Allh bilir zaten hiç merak etme...

Sufi dedi ki...

Alkol içeriği konusundaki hassasiyetinizi Müslümanlığın her şartında; mesela kul hakkı,dedikodu gibi; eksiksiz yerine getirebiliyorsunuz da,bir bu konu mu kalıyor merak ediyorum doğrusu. Şekilci islamdan vazgeçin artık, kalben inanın kalben. Senin niyetin iyiyse Allh bilir zaten hiç merak etme...

karamelam dedi ki...

niyetim iyi diye haram bildiğim şeyi tüketeyim mi?her günahın yeri ayrıdır. alkol alan adama oruç tutma denir mi? bu konuda hassas olan insanlar var. siz canınız ne isterse onu tüketin. kimseyi ilgilendirmez. benim ne tükettiğim kimseyi ilgilendirmeyeceği gibi. ama burada ticaret söz konusu. kendimiz kadar başkalarından da sorumluyuz. hassasiyetim bundan dolayıdır.

Adsız dedi ki...

sevgili kardeşim,gıda boyalarıyla ilgili araştırma yaparken sizin bu yazınıza rastladım çok faydalı olduğuna innaıyorum teşekkür ederim Allah razı olsun.sanırım epeydir yapıyorsunuz şeker hamuru.ben de kendimce yapmaya çalşıyorum ve devam etmek istiyorum .ancak bu boya işi helal haram noktasında çok kafamı kurcalıyor.bu verdiğiniz bilgiler ışığında en son ne kullanmayı tercih ettiniz..yazı için güncelleyeceğiniz yeni bilgiler var mı..ben de Fo nun ürünlerini kullanıyorum ancak kırmızı gıda boyasını neden imal ettiklerini çok merak ediyorum..:s

karamelam dedi ki...

sevgili şeker şeyler atölyesi;
ben kırmızı boya da wiltonun red red boyasını kullanmanızı tavsiye ederim. Fo markasnın yetkililieriyle görüştüm içinde kesinlikle haram yok diyorlar. ama hazır hamur kullanacaksam ki kırmızıda hazır kullanıyorum mutlaka şeker&sugar markasını tercih ediyorum. üzerinde helaldir diye yazıyor çünkü. gerçi kendileri yazmışlar bağımsız bir firma tarafından alınan bir belge değil ama en azından hassasiyet göstermişler diye güvenimi kazandılar açıkçası. kırmızı hamuru kendiniz yapmaya kalakarsanız aşırı miktarda boya kullanmanız gerelkecektir tıpkı siyah renkte olduğu gibi. sağlıklı değil yani. kendim yapacaksam da hammaddeler.comdan sığır jelatini aldım onu kullanıyorum. umarım yardımcı olabilmişimdir. aynı hassasiyetleri paylaşmak ve istişare etmek güzel:))

Adsız dedi ki...

helal haramla bu kadar uğraşmanız inanılır gibi değil.... bu kadar araştırmayı tarihe siyasete ülkenin durumuna verseniz bir işe yarar. bit kadar alkol varsa sarhoş mu olacaksınız. zavallılık... islamda alkol neden yasak önce bi onu öğrenin anlayın sindirin.

karamelam dedi ki...

zavallılık bence ismini gizleyerek yorum yapmaktır.. siz helal haramla uğraşmak istemeybilirsiniz ben önemsiyorum benim gibi önemseyen binlerce insan var bu ülkede. neden büyük markalar içinde etil alkol olan ürünler ifşa edildiğinde apar topar değiştirdiler? demekki öenmseniyormuş. ben önemsiyorum da benim anlamadığım bundan size ne?

marifet ellerimizde dedi ki...

merhabalar güzin hanım..sizi tebrik ederim..hayranlıkla okudum yazılarınız.....

yaptıklarınızda titizliğinizde beni hayran bıraktı:)

bende heves ediyorum ancak helal olup olmaması konusunda tereddüte düşüyorum.en kesin cevap için sizinle tlf la irtibata geçicem inşallah..
hemen izlemeye aldım.bende beklerim.umarım sıksık görüşürüz. sevgiler.
başarılar:)))))))))))

zeynep

karamelam dedi ki...

zeynep hanım teşekkür ederim ilginiz için. ben sadece bildiklerimi paylaştım. sizin de bildikleriniz varsa lütfen bloğunuzda paylaşın ki biz de öğrenelim. sevgiler...

Burçin dedi ki...

Merhaba;öncelikle bu konudaki hassasiyetiniz için sizi kutluyorum bende bu konulara önem verenlerden biriyim pasta malzemeleri aldığım bi yer var ordaki bayanda sugar markasının güvenli olduğunu söylemişti ilk deneyimlerim bu markayla odu ama gıda boyaları için tekrar görüşmem gerekiyor birde burada yorum yazan bazı arkadaşlara itafen yazıyorum o bit kadar dediğiniz miktar dahi sizi fersah fersah Rabbinizle olan maneviyatınızdan uzaklaştırmaya yeter,(Peygamberimizin kalbi niyeti iyi değilmiydide ayakları şişene kadar ibadet edip sabahlara kadar tevbe edip haram ve şüpheli şeylerden kaçınırdı) kalp temiz olacak illaki ama o kalp de ibadetle arınır o ibadetinde gerçek manada olması için ağzınızdan giren ve çıkanlara dikkat etmekle olur haram lokma yemiceksin kötü söz söylemiceksin tarihe baktığım zaman şu anki kendimde dahil olmak üzre müslümanlıkdan utanıyorum benim şanlı tarihimde islamı asrı saadetten sonra zirve noktasında yaşayan vede dünya coğrafyasına yaymış mübarek Osmanlı atalarım var siyasetide,islamıda onlar gibi yaşayabilrisek bugün batının neredeyse oyuncağı olma durumuna gelmiş memleketim de bu halde olmazdı haram demek zinhar yasak olandır yani bir gramıda bit kadarıda yasak! sarhoş olmak şart değil (yasaklanış nedeni budur lakin haram edilince zerresi bile haramdır)''zaruri durumlar hariç!'' umarım arkadaşlarımıza hassasiyetimizi anlatabilmişimdir İçki bütün kötülüklerin anasıdır...

betul.ylmz66@gmail.com dedi ki...

Merhaba ben cok yeniyim bu pasta konusunda kizimin dogum gunu yapmk istiyorm wilton marka gida boyasi siparis vermeyi dusunuyordm ama icerigini bilmedigmden arastirmaya basladm sayfaniza rastladm tam olarak anlayamdm icinde alkol varmi yokmu kisa bir zamanim kaldi yardimci olursaniz sevinirim

karamelam dedi ki...

Betül Hanım merhaba,

wiltonun her gıda boyası helal değil. buradakai listede helal olan renkleri bulup satın alabilirsiniz. sevgiler...

karamelam dedi ki...

Betül Hanım merhaba,

wiltonun her gıda boyası helal değil. buradakai listede helal olan renkleri bulup satın alabilirsiniz. sevgiler...

betul dedi ki...

Tesekkurler anladm almak istedigim 12li set var ve kullanmak istedgm butun renklr var icnde ama "burgundy"diye bir renk var bu rengin hangisi oldugunu bulamadm bebek figuru yapamak istiyormen cok temin etmk istedm renk ten rengi acaba bu konuda yarcimci olurmusunz

karamelam dedi ki...

12 li sette helal olmayan ürünler var burgundy de bunlardan biri. Pembe ve mor arasında hoş bir renk. ama kullanamıyorum:))

betul dedi ki...

Cok tesekkur ederim allah razi olsun paylasimlariniz gercekten cok yararli sayfanizi ozenle takip edicem cok begendm basarilar

Cahide dedi ki...

Selamun aleykum güzel kardeşim, helal boyalarla ilgili bir araştırma yaparken rastladım bloguna. Herşey çok güzel ellerine sağlık. Ben de senin gibi pasta yapmaya bayılıyorum.Fakat şimdiye kadar ne şeker hamuru ne de gıda boyası kullanmadım. Doğal renklendirmeler yaptım.
Wilton'un boyalarının çoğunun helal olmasına çok sevindim. Fakat bu ürünler çok pahalı. Daha kötüsü dediğin gibi boyaları bitiremeyip çöpe atmak.
Benim gibi hobi için pasta yapan birine bu boyalar çok fazla.
Senin boyaları ve daha uygun fiyata aldığın bir yer var mı? Birde bu boyalar dondurulsa daha uzun süre kullanılabilir mi acaba?
Şimdiden teşekkür ederim. Allah'a emanet ol kardeşim

BAHAR dedi ki...

Burgundy mürdüm eriği rengidir.Ayrıca bende wilton rose alacaktım ama helal değilmi?Üzüldüm:((

Fransali Gelin dedi ki...

Bu bilgileri bizimle paylasip arastirdiginiz içn allah ebeden razi osun. Ben Fransa'da yasiyorum ve surekli helal olup olmayan bu tarz urenleri arastiriyorum. Wilton marka urunleride kulaniyordum içinde birsey olmadileirni biliyordum ama artik sayenizde dahada emin oldum çok sagolun.

sema dedi ki...

merhaba güzin hanım. aradığım bilgilerin bu kadar ayrıntılı karşıma çıkması beni şaşırttı.
hassasiyetiniz için sizi tebrik ederim.
ben de evde helal pasta ve kurabiye işine niyet etmiş biriyim, yeni araştırma yapıyorum.
fakat helal gıda konusunda çok titiz davrandığım için alacağım ürünleri helal olduğuna emin olarak almak istiyorum. ismini verdiğiniz firma türkiyede değil sanırım. nasıl sipariş verebilirim? maliyeti yüksek olur mu?
ya da malezyadaki arkadaşlarımdan mı istesem daha rahat temin ederim?
bu konuda fikrinizi alabilirsem sevinirim.
bir de helal hazır şeker hamuru var mı? mesela siyahı hazır almaktan bahsetmişsiniz. nereden bulabilirim?
ilginiz için şimdiden teşekkür ederim...

karamelam dedi ki...

merhaba sema hanım,
wilton marka türkiyede de satılıyor...intenetten araştırma yaparsanız bulursunuz...
hazır hamurda da şeker&sugar markasının üzerinde helaldir yazıyor...isterseniz firmayla bir görüşün.
ilginiz için teşekkürler:))

sema dedi ki...

merhaba güzin hanım;

cevabınız için teşekkür ederim.
ben şimdilik malezyadaki arkadaşımdan istemeye karar verdim.fakat bu konuda neredeyse hiç malumatım yok.evde pasta ve kurabiye işine yeni başlayacak biriyim, tavsiyelerinize ihtiyacım var. mesela toz jelatin ve gıda boyalarını ne miktarda istemeliyim?
1 senelik almak istesem siparişi nasıl vermeliyim? tabii bir de raf ömrü ne kadar bunların.
jelatin ve boyaların yanında başka nelere ihtiyacım olabilir?
çok oldum biliyorum ama, kurabiye kalıbı gıda kalemi vs. gibi yan ürünleri en uygun nereden temin edebilirim?
yardımlarınız için gerçekten teşekkür ederim.
ayrıca sizin bloğunuz helal gıda konularına verdiğiniz önem dolayısıyla, kesinlikle alanında tek! Allah muvaffakiyetinizi daim etsin...

ANTALYA 'dan meryem dedi ki...

selamün aleküm.öncelikle yazınız çok fadalı.Allah razı olsun.
bende uzun zamandır helal ürünler araştırıyordum yazınız ışık tuttu inşallah.
ama benim diğer malzemelerle ilgili yardımınıza ihtiyacım var acil olarak.
yardımcı olursanız memnun olurum.duamı alırsınız.sızinle nasıl görüşebiliriz..

karamelam dedi ki...

meryem hanım aleyküm selam,

bana telefondan ulaşabilirsiniz. burada uzun uzun yazamıyorum bazı konuları teşekkürler...

Unknown dedi ki...

GIDA MÜREKKEBİ ,ET DAMGALAMA MÜREKKEBİ

FİRMAMIZ HELAL GIDAYA VE TÜRK GIDA KODEKSİNE UYGUN
ET DAMGALAMA YUMURTA KODLAMA VE GIDA MÜREKKEPLERİ ÜRETİMİ YAPMAKTA OLUP, ÜRÜNLERİ ŞİŞEDEN KAPAĞA 15 ADET BELGEYE SAHİP TEK ÜRETİCİ FİRMADIR
BELGELERİMİZE
http://www.etdamga.com/belgelerimiz.html

http://www.pigmentizmir.com/iletisim/


ADRESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ AYTINTILAR İÇİN LÜTFEN ARAYINIZ

0 553 444 88 88

Unknown dedi ki...

ET DAMGALAMA MÜREKKEBİ

FİRMAMIZ HELAL GIDAYA VE TÜRK GIDA KODEKSİNE UYGUN
ET DAMGALAMA YUMURTA KODLAMA VE GIDA MÜREKKEPLERİ ÜRETİMİ YAPMAKTA OLUP, ÜRÜNLERİ ŞİŞEDEN KAPAĞA 15 ADET BELGEYE SAHİP TEK ÜRETİCİ FİRMADIR
BELGELERİMİZE
http://www.etdamga.com/belgelerimiz.html

http://www.pigmentizmir.com/iletisim/


ADRESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ AYTINTILAR İÇİN LÜTFEN ARAYINIZ

0 553 444 88 88

Adsız dedi ki...

selamun aleykum ben almanyada yasiyorum.benim sorum wiltonun seker hamuru helalmi?? yada burdan alabilcegim bi marka varmi???

Tarif Deryasi dedi ki...

yazınızı çok beğenerek okudum wiltonun 8 li boyasının hepsi helal değilmi

Çok Bilmiş dedi ki...

Merhaba, yazınızı ve blogunuzu helal goda boyası ararken keşfettim ve çok mutlu oldum. Hassasiyet konusunda yalnız olmadığımı görmek güzel.
Olumsuz yorumlar, başkasının yaşam tarzına müdahale tutkusu ve saygı duygusunu yaşamına yerleştirememekten kaynaklanıyor. Sakın aldırmayın, bizi son derece aydınlatan bir yazı yazmışsınız. Güzel de araştırma yapmışsınız ve haklısınız Malezya bu konuda takip edilecek bir ülke. Ben diş macunumu dahi oradan alıyorum.
Tekrar teşekkür ediyor, sevgilerimi sunuyorum.
Çok Bilmiş cokbilmiss.blogspot.com

Çok Bilmiş dedi ki...

Merhaba, yazınızı ve blogunuzu helal goda boyası ararken keşfettim ve çok mutlu oldum. Hassasiyet konusunda yalnız olmadığımı görmek güzel.
Olumsuz yorumlar, başkasının yaşam tarzına müdahale tutkusu ve saygı duygusunu yaşamına yerleştirememekten kaynaklanıyor. Sakın aldırmayın, bizi son derece aydınlatan bir yazı yazmışsınız. Güzel de araştırma yapmışsınız ve haklısınız Malezya bu konuda takip edilecek bir ülke. Ben diş macunumu dahi oradan alıyorum.
Tekrar teşekkür ediyor, sevgilerimi sunuyorum.
Çok Bilmiş cokbilmiss.blogspot.com

karamelam dedi ki...

Derya hanım Evet 8 li set uygun
Çok bilmiş çok teşekkür ederim :)) birlikten kuvvet doğar bu yorumlar beni çok mutlu ediyor

karamelam dedi ki...

Almanya'dan yazan okuyucum Wilton şeker hamuru helal değil büyük ihtimalle ben sadece gıda boyalarını yazdım

Adsız dedi ki...

Merhabalar;ayni hassasiyete sahip biri olarak bende helal urun bulmakta zorlaniyorum.size sorum wilton gida boyasinin bazi renklerinin helsl oldugunu yazmissiniz.2 soru olaca;
1) jel boyalarda helalmi yoksa toz yada sivimi ?
2) helal seker hamuru sadece sugar&seker markasi mi ?
3)decraft,kopykake markalari hakkinda ne dusunuyorsunuz.benim yasadigim sehirde bu urunler var.internetten alisveris yapmiyorum.zor durumda kaldim.cevap verirseniz cok sevinirim.tesekkurler.burcu

Sevdenur dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
karamelam dedi ki...

Maalesef bilmiyorum... Aslında americolor un renkleri daha güzel ama işte güvenip alamıyorum :((

Sevdenur dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Merhaba bizi bu konuda bilgilendirdiginiz icin size sonsuz minnettarim.bilmeden cocuklarima haram gidalar yedirmemi engellediniz.detayli bir arastirmadan sonra fo urunlerininde helal sertifikali olan renklendiricilerini buldum hemde az miktardada var fakat wiltonun renkleri cok daha hosuma gitti eksikleri ondan tamamlamak istiyorum.size sorum; yukarida bize bildirdiginiz wilton boyalari jel oluyor degilmi tereddutte kaldim acaba sivimi diye? Birde suana marka seker hamuru hakkinda bilginiz varmi? Cok tesekkur ederim size Allah razi olsun.burcu

emacher dedi ki...

Merhabalar. Ben elimden geldiği kadar aldığım herşeyin helal olmasına dikkat ediyorum.Ve çok araştırıyorum.Helal sertifikası konusunda Gimdes i tavsiye ederim.Bu firma tüm mezhepleri göz önünde bulundurarak sertifika veriyor.Gıda boyası için Fo markayı güvenli buldum Wilton u yeni araştırmaya başladım. Kırmızı gıda boyasını karmin denilen kaktüs böceğinden elde ediyorlar. Bu böcek temizdir bu yüzden şafi mezhebine uygundur. Fakat böcek olduğu için hanefi ve hanbeli mezhebine uygun değil. Çilekli Vişneli vb ürünlerde genelde gıda boyası olarak karmin kullanırlar. Özellikle sutlerde.. Karmin, E 120, karmoisin, cochienal gibi isimler kullanılır. Bu mevzu çok uzun.. Sizden ricam elinizde varsa wilton marka kırmızı ve pembe boyanın içeriğini yazar mısınız?

karamelam dedi ki...

Emacher aydınlattığınız için teşekkürler :))
Şu anda kullandığım ürünler en küçük boyu o boyda da üzerinde içerik yok... Kutusunda vardı attım...
Yalnız şunu belirteyim 4-5 tane pembe 4-5 tane kırmızı tonu oluyo Wilton un... Maviler yeşiller hep öyle... Tek renk değil... Bendeki red red tonu... Ona izin var mesela...pembenin de her tonuna izin yok...

burcu dedi ki...

LUTFEN ACİİİLLLL CEVAP.Merhabalar 3.kez soruyorum ısrarla cevabinizi bekliyorum cunku Sizin cevabiniza gore siparis verecegim lutfen acil cevp verirmisiniz.
Wilton jel boyasimi helal yoksa sivisimi?
Suana seker hamuru helalmi?
Sivi Aromalarda gangi markayi tercih edelim?
Cevap verirseniz cok sevinirim

karamelam dedi ki...

Burcu hanım ben cevap yazdığımı sanıyordum çıkmamış burada kusura bakmayın lütfen...
Wilton jel gıda boyası güvenilir olan...
Sıvı boya kullanmayı sevmediğimden onları araştırmadım bilemiyorum..
Suana hakkında bir fikrim yok... Şeker sugar marka hamur kullanıyorum üzerinde helal yazıyor ama kendileri yazmışlar...

burcu dedi ki...

Cok tesekkur ederim.bu konudaki hassasiyetiniz icin ve bizleri aydinlattiginiz icin tekrar tekrar tesekkurler.sizin sayenizde daha dikkatli bilincli hareket etmeye basladim.cunku bilmiyordum bizim gibi musluman bir ulkede bukadar helalle haramin icice oldugunu dusunemedim.insallah en kisa zamanda bizdede yetkililerimiz bu konuda daha titiz davranirlar.Allah sizden razi olsun

emacher dedi ki...

Sormamın nedeni şu;Sertifika veren bikaç kurum var.Fakat karmine onay veriyorlar TSE gibi.. Ince detay gibi ama dikkat etmekte gerekiyor. Bu yuzden merak ettim.. Fo marka güzel fakat istediğim tonu tutturamıyorum malesef.. Bir de helal sertifikalı ürün varken neden başka marka alıyorum ki diyorum kendi kendime.. Araştırıp bakıcam artık. . Bende çok tesekkur ederim. . Çok faydalı bir konu gerçekten. .

Adsız dedi ki...

merhaba güzin hanım bende bir süredir şeker hamuru ve gıda boyalarını araştırıyorum internetten şeker%sugar şeker hamurunu sipariş ettim ama üzerinde ne helaldir ne de domuz yağı ve katkıları içermez yazmıyor aldım ama şu an içime sinmediği için kullanamıyorum sizinkilerde yazıyormuydu? çok üzgünüm beni rahatlatacak bir bilgiye ulaşamadım evde yapmak istedim her malzama bulunmuyor ne yapmalıyım

ırmak dedi ki...

merhaba güzin hanım bende bir süredir şeker hamuru ve gıda boyalarını araştırıyorum internetten şeker%sugar şeker hamurunu sipariş ettim ama üzerinde ne helaldir ne de domuz yağı ve katkıları içermez yazmıyor aldım ama şu an içime sinmediği için kullanamıyorum sizinkilerde yazıyormuydu? çok üzgünüm beni rahatlatacak bir bilgiye ulaşamadım evde yapmak istedim her malzama bulunmuyor ne yapmalıyım cevap yazarsanız çok memnun olurum

karamelam dedi ki...


Irmak hanım, ben görüyorum içindeki hamurun üzerinde şeffaf bir koruyucu poşetin üzerinde oluyor...var yani :))

Unknown dedi ki...

Merhaba Güzin gsnim öncelikle yaziniz icin cok tesekkurler. .ben pastacilik isi ile uğraşan bi tanidik tavsiyesi ile internet üzerinden seker and sugar marka seker hamuru aldim hamur geldiginde uzerindeki kodları araştırdım hamurun temel yapisinda bir sıkıntı yok ama kullanilan gıda boyaları konusunda acikcasi aklim karmakarışık e 124 kodlu gida boyasi kimi sitelerde dinimizce uygun oldugu kimilerinde ise uygun olmadigi yaziyor inanin kime guvenicemi şaşırdım benim aldigim renk pembe küçük paketler halinde ise siyah, beyaz, sari, lila ve ten rengi almistim bu konu hakkinda bir bilginiz varsa ve beni bilgilendirirseniz cok sevinirim.seker and sugar markasinada mail attim onunda sizin de cevabınızı 4 gözle bekliycem kolayliklar diliyorum iyi gunler..

karamelam dedi ki...

Merhaba Özlem Hanım,
Bu konuda bir bilgim yok... Ben sadece kırmızı siyah ve beyaz renkleri kullanıyorum...aldığınız cevabı burada paylaşırsanız çok aydınlatıcı olur. Size de kolay gelsin iyi çalışmalar :))

Adsız dedi ki...

mrb guzin hanım ben seker sugar firmasını aradım helal sertifikanız var mı diye sordum hayır yok dediler açıkçası sertifikamız yok ama urunlerimiz güvenli falan demelerini beklemiştim bu cvp alınca sizinle paylaşmak istedim. acaba bu seker hamurunu evde yapma sansımız yok mu periferde yasıyorum ve kızımız doğum gunu için pasta yapmam lazım en helalinden:) yardımcı olursanız sevinirim...

karamelam dedi ki...

Merhaba,
Şeker sugar firması ürünlerimiz helal demediyse bu büyük sorun olur. Çünkü paketlerinde helal yazıyor. Ben konuştuğumda kesinlikle güvenilir demişlerdi..
Kendiniz yapmak isterseniz helal jelatin bulmalısınız. Yurt dışından Malezya dan getirtebilirsiniz.
Şeker hamuru tarifini ben vermiyorum ama internetten bulabilirsiniz çeşitli tarifler...
İlginiz için teşekkürler... İyi çalışmalar :))

Unknown dedi ki...

Merhaba guzin hanim bende seker sugar firmasi ile gorustugumde israrli sorularima karşılık gonul rahatligi ile kullanabilirsiniz biz kendimizde tuketiyoruz coluk çocuğumuz a yediriyoruz dediler ben de bu soze guvenerek kullandim allah affetsin daha sonra daha kapsamlı araştırdım gimdes yetkililerine mailler attim aldigim cevapta maalesef degil turkiye dunyanin hiçbir yerinde helal jelatin uretimi yokmus bunu duyunca Malezya dan jelatin siparisi verecektim vazgeçtim artik umudum agar agar onu da ankarada bulabilirsem seker hamurunu kendim yapmayi deniycem. bu kadar talep olan ve bir okadar da saibeli bir urunde firmaların helal begesi almamalari ne kadar kötü aslinda o belgeler alinsa satışlarını kat ve kat arttırırlar

karamelam dedi ki...

Helal jelatin üretimi var. Ben kullandım. Yanlış bir bilgi bence bu.

Unknown dedi ki...

Nereden aldiğinizi ve markasini sakincasi yoksa ogrenebilirmiyim

karamelam dedi ki...

Ben yıllar önce Almanya'dan getirtmiştim. biz ulaşıyorsak büyük firmalar zaten alıyordur. Ülker'de çalışıyor benim kuzenim onlar Pakistan'dan alıyor. Helal jelatin yok demek gofret şekerleme vs hiçbirşeyi yiyemeyiz demek. Üreten ve alan firmalar var yani bunu demek istedim ben. Kolay gelsin

 
designed by GeCe for only Karamelam