16 Ocak 2012 Pazartesi

KAZ PİLAVI

goose with rice

Kaz pilavı ailemiz için geleneksel bir yemektir. Baba tarafından memleket:SAMSUN DORUK(ESKİ ADIYLA TOPTEPE KÖYÜ) Kaz pilavı dediysem sadece kaz eti ve pilavını düşünmeyin. Çorbası, dolması, içeceği(çalkama), turşusu, yufkası ve tatlısıyla hepsili birbiriyle bağlantılı menüden oluşuyor.

Şanslıysak senede bir defa yiyebiliyoruz. İyi beslenmiş temiz bir kaz herzaman bulunmuyor çünkü.Kuş gribi olayı patlak verdiğinde 2-3 sene yiyememiştik. Ama bu sene aralık ayında gelecek kazlar için eylül ayında sipariş verdik. Köyde doğal ortamında özel olarak beslendi ve gönderildi.

Kaz pilavı yeneceği zaman en az 3 gün önceden hazırlık yapmak gerekiyor. Evde bir telaş bir hazırlık oluyor muhakkak. Tabi bu yemek dostlarla beraber yenmeli ki tadı çıksın. Çekirdek ailenizle yerseniz aynı lezzeti bulamazsınız:))

Eskiden köyümüzde upuzun sofralar kurulurdu kaz pilavı ritüeli için. Yer olmadığı için önce erkekler sonra kadınlar ve çocuklar otururdu sofraya. Zevkle, iştahla ve sohbetle afiyetle yenirdi. Bu sene de 3 defa ayrı günlerde dost sofraları kuruldu annemin evinde. Sayı olarak eski günlerin yanına yaklaşamasak da dost sohbetiyle beraber bu lezzetleri paylaşmak lezzete lezzet kattı.

Gelelim kaz eti kaz pilavı nasıl pişirilir konusuna. Ben bu seneye kadar pişirme konusunda bilgisizdim. Sofra kur kaldır yufkaları al vs gibi işleri yapardım hep. Ama bu sene gelecek nesillere aktarmak için öğrenmeye karar verdim. Öğrendiklerimi de özellikle yazıyorum ki ilerde unutmayayım diye.

Kazlarımız geldiği zaman temizlenmiş şekilde geldi. Ama yinede biraz dışını tütsülemek içini yıkayıp ayıklamak gerekti tabi. Buraya kadar bir sorun yok. Sorun olan kısım kazın derisinin temizlenmesi.

Annecim elleri dert görmesin 1 gece boyunca 6 kazın derisini yüzdü. Kazın derisi çok yağlı olduğu için ve derisinin yağını başka işler için kullacağımızdan yüzmek zorundayız. Yani tavuk gibi pişireyim sonradan derisini atarım diyemiyorsunuz.

Yüzülen deri minik minik doğranıp bir kaba koyulup buzdolabında saklanıyor. Zamanı gelince eritip yağını (tiridini) kullanacağız.
Kazı pişirmek için biz büyük bir tencere kullandık. 2'şer 2'şer pişirdik. Tencereyi kızıdırıp(içinde yağ vs olmadan) içine kazı koyun ve ters düz çevirin. Önce yapışacak sonra kendini bırakacaktır. Kendini bıraktığı zaman sıcak su koyup pişmeye bırakın. 3 saate yakın pişirin. Daha sonra pişen kazlar düdüklü tencerede iyice yumuşayıp lokum kıvamında olması için tekrar pişirildi. pişen kaz eti didilir yani ne iri ne ufak boyda parçalanır ve fırına verilir ki biraz ızgara lezzeti alsın.

kaz 2 rsim[1]

Kaz pişti. Sıra geldi pilava. Pilavın bulguru memleketten geldiği için ayrı bir lezzeti var. Ama siz de güvendiğiniz marka bulgurla aynı lezzeti alabilirsiniz.
Kaz suyu ve normal suyu karıştırarak pişirdik biz. Çünkü tek seferde 2 kg bulgur rahat yendi. Siz pilavı nasıl pişiriyorsanız öyle pişirin. Piştikten sonra daha önceden yüzdüğümüz derinin birazını ocağa alıp eritin. Tamamen eriyemeyecektir tabi. Ama yağı da çıkacaktır. Çıkan yağı ve deriyi pilavın üzerine ekleyin ve karıştırıp ağzını kapatın. Pilavımız hazır ve beklemede. İkinci fotoğrafta ekmeklerin arasında pilavın fotoğrafını görebilirsiniz.

Kaz pilavının olmazsa olması yufka ekmek. İşin en lezzetli ve paylaşılmayan kısmı işte burası. Ama korkmayın yufka ekmek memleketten geldi demeyeceğim:))Çünkü Ankarada öyle bir bayan var ki bizim memleketin tüm bayanları biraraya gelse onun kadar ince yufka ekmek yapamıyorlar(üzgünüm ama doğru:))

Ankaralılar bilirler; cuma günleri Bahçelievler halinde pazar kurulur. İşte o pazara Çubuktan İsmi HANIM olan bir teyze geliyor. Merdivenlerden çıkın sola dönün hemen sağda köşede oturur. Bu teyze sadece yufka ekmek değil gözleme bazlama tarhana vs de yapar. Tarhana erişte hiç almadım ama yufka ekmeğine kefilim. İnanılmaz lezzetli ve ince yapıyor. Ve sadece bahçeli pazarına geliyor. Geçen cuma günü arkadaşlarım uğrayacaktı öğleden sonrası için. Bahçeliden geçerken aklıma geldi hanım teyzeden yufka ekmek ve gözleme aldım hazır pazardayken de bol yeşillik aldım. Çay, organik marmelatlar ve peynirle birlikte hafif ve harika bir sofra oldu. Arakadaşlarım da bayıldılar. Siz de cuma günü bahçeliden geçerseniz muhakkak uğrayın benim de selamımı söyleyin:)

Hanım teyzeden alınan yufkalar uzun üçgen şeklinde kesilir zaten fotoğrafta görülüyor. Havuç dilimi tatlısı vardır ya işte o şekilde. Elinize 4-5 adet yufka alın yarısına kadar yağa batırıp tabağa koyun. Saha sonra yine başka 4-5 adet yufka alın yarısına kadar yağa batırıp tabaktaki yufkanın kuru kısmına yağlı kısmı gelecek şekilde üst üste koyun. Tüm yufkaları bir kuru bir yağlı olacak şekilde üst üste dizin ki çok yağlı olmasınlar. Zaten diğerlerinin yağıyla o kuru kalan kısımlarda yağı çekiyor çünkü.

Servis edeceğimiz siniye önce pilavı koyun daha sonra üzerine didilmiş( parça parça koparılmış ama çok iri değil ufak da değil) kaz etleri yerleştirilir. Daha sonra yufka ekmekler siniye yerleştirilir. Ekmeklerin sivri kısmı etlere bakacak şekilde yerleştirirseniz daha şık bir görünüm elde edersiniz. Ekmekleri 6-7 adet üst üste koyabilirsiniz ve unutmayın pilav tamamen kapanmış olacak. Sofraya gelirken sadece et ve ekmekler görünecek.

Aslında bunun bir de yeme usulü var. Günümüzde pek tercih edilmese de yazmak zorundayım. Önce kollar bir güzel sıvanır. O görmüş olduğunuz yufka ekmekler 4 parmağa alınır ve içine pilav et sıkıştırılarak afiyetle yenir. İsteyen tabağında uygular bunu isteyen de çatalı bıçağıyla yer. Tercih sizin...

Kaz pilavından önce haluçka çorbası servis ediliyor ama onun fotoğrafı ve tarifi başka bir güne...

Kaz etimizi yerken sindirimi kolay olması açısından elma armut erik marmelatlarının karışımı sulandırılıp içecek olarak servis ediliyor.(bknz 1. fotoğraf)bu karışıma çalkama deniyor.

Yine memleketten gelen şeker pancarının sapıyla hazırlanan sap turşusunu unutmamak gerek. O da sindirimi kolaylaştırıyor.

Tatlı olarak da geleneksel yufka tatlısı ikram edilir. Tarifi için burayı tıklayın.

Lezzetli bir yemek mi evet ağır bir yemek mi ona da evet. Ama yılda bir defa yenilirse zararı olmaz sanırım:))Afiyet olsun:))
 
designed by GeCe for only Karamelam