
Annemin irmik helvası çok meşhurdur. Geleneksel tatlılar etkinliğine bu helvayı göndermezsem olmazdı. Annem yaparken ben de öğrenmiş oldum nihayet(30 yaşımda daha yeni öğreniyorum ne kadar ilgisizim)Mevlütlere, düğün evlerine, bebek görmeye giderken vs.. herzaman helva yapar. Hatta helvayı ilk yiyip de annemi tanımayanlar annemi 'helvası muhteşem olan teyze' diye adlandırırlar. Yiyenlerin hepsi un helvası zannediyor çünkü irmik un kadar ince özel bir irmik. Marketlerde satılan irmikten değil. Annem Merzifonlu orda da kimse kalmadı ama Samsuna gidip gelirken mutlaka Merzifona uğranılır irmik ve haşhaş alınır. Hatta babam inatla her seferinde' hayır bu sefer durmam yapmayıver helva' diye ufak çapta bir tartışma çıkarsa da annem her zaman galip gelir ve istenilenler alınır. (yaşasın kadın gücü)Gelelim tarife. Aslında ölçüler çok basit. Herşey birebir aynı konulacak. Ölçüye ölçü. Yapmak istediğiniz sayıya göre miktarı ayarlayabilirsiniz. Bu ölçüye göre 35-40 adet helvamız oldu.
Malzemeler
500 ml süt
500 gr tereyağ
500 gr irmik
500 gr şeker
500 ml su
1 paket çam fıstık(dolmalık fıstık)
Terayağını eritelim sonra fıstıklarımızı atıp azıcık kavuralım. Sonra irmiğimizi ilave edelim tahta kaşıkla en az yarım saat kavuralım. Ayrı bir ocakta sütü kaynatalım. Yine ayrı bir tencerede şeker ve suyu kaynatıp şerbet haline getirelim. Önce sütü sonra şerbeti döküp (kızgın olacağından fokurdayacaktır dikkat ediniz)karıştıralım. İsterseniz kaşıkla isterseniz kalıpla(çay süzgeci olabilir) dökerek servis tabağımız alalım. Afiyet olsun